The Beach Boys in Nederland
Boekentips 31 maart 2023 0Het boek ‘The Beach Boys in Holland’ van schrijvers Peter Tetteroo en John Swildens is verschenen. In maar liefst 320 pagina’s vertellen Tetteroo en Swildens over The Beach Boys, de ontwikkeling van de band en vooral over de periode die de Beach Boys in Nederland doorbracht en het bijzondere album ‘Holland’ dat daar uit voortkwam. Het boek is daardoor onmisbaar voor de fan maar ook voor de algemene muziekliefhebber die meer wil weten over deze bijzondere band en hun geschiedenis.
The Beach Boys zijn eind jaren zestig de grootste band van de VS. Maar in 1972 is het tij gekeerd. De band gaat op zoek: een nieuwe richting, een andere uitstraling, een betere aansluiting met de tijdgeest…
Er moet iets gebeuren, want de verkoopcijfers van hun laatste albums vallen tegen en hun concerten zijn minder vaak uitverkocht. De platenmaatschappij is ongeduldig en binnen de band zelf rommelt het. Ze moeten er een tijdje tussenuit, naar een rustige plek, ver weg van het verhitte Californië.
Nederland moet het worden. Daar is de band altijd goed ontvangen, daar kunnen ze tot zichzelf komen. “Het heeft alles wat LA niet heeft: rust, schone lucht, vriendelijke mensen.” De operatie die volgt, alles en iedereen overbrengen naar het Gooi, is gecompliceerd, onoverzichtelijk en kostbaar. Maar als iedereen gesetteld is, de studio werkt en de opnames beginnen, komt er muziek los zoals we die van The Beach Boys niet eerder hoorden. Dat memorabele album gaat als eerbetoon aan het gastland Holland heten.
Hoe een eenvoudige opnameruimte in een voormalige kippenschuur tot state-of-the-artstudio transformeert, hoe de plaatselijke bevolking kennismaakt met de band, waar Brian Wilson uithangt (en waar niet), wie er betrokken zijn, hoe en waarom, dit boek vertelt alle mooie, bizarre, uitzinnige en verdrietige verhalen over Holland. Een album dat door kenners hoog aangeschreven wordt en in de loop van vijftig jaar aan waardering gewonnen heeft.
“Alle prachtige verhalen om dit album heen verdienen echt een eigen geschiedschrijving. Dit boek voldoet aan die behoefte.”
Rob Stenders
“Ik ben blij dat het album nog steeds zoveel belangstelling wekt. Fijn dat jullie er een boek aan wijden.”
Blondie Chaplin
“Het was nogal een onderneming, alles en iedereen naar Nederland te krijgen. Maar het resultaat maakte het de moeite waard. De bakkerij waarboven ik woonde en de muziek die we maakten zal ik nooit vergeten.”
Al Jardine
Over de auteurs:
Peter Tetteroo (1954) schreef vier boeken over de wielersport en was politiek verslaggever voor de krant in Lansingerland. Daarnaast schreef hij, samen met Henk Tetteroo, 14 jaargangen van 'De Fietsscheurkalender'. In 2021 kwam zijn eerste muziekboek in de winkels The Band, Grondleggers van de Americana. Tetteroo werkte tevens 40 jaar in het onderwijs als leraar, directeur en adviseur.
John Swildens (1954) is sinds 1976 werkzaam in het onderwijs. Hij was leraar Nederlands, directeur en rector in Rotterdam, Leiden en Den Haag. Sinds juni 2017 leidt hij het door hem ontworpen programma Klassewerk. Daarnaast is John Swildens actief in de popmuziek als componist en tekstdichter. In 2012 publiceerde hij in eigen beheer zijn eerste roman 'Water Maken'. Sinds 2014 maakt hij deel uit van het Rotterdamse filmcollectief Ophef.
0 Reacties