Dichtstress
Met deze tips lukt het wel!
Creatief 27 november 2020 1Je moet nog een Sinterklaasgedicht schrijven en pakjesavond komt steeds dichterbij. Het zweet breekt je uit. Hoe je ook zit te denken, het lukt niet om ook maar één zin op papier te krijgen. Zuchtend denk je met lichte afgunst aan de mensen die moeiteloos hele sonnetten uit hun pen laten rollen.
Maar een sinterklaasgedicht geeft je de kans om iemand even flink te plagen (houd het wel grappig en respectvol!) of juist in het zonnetje te zetten. En bovendien maakt zo'n gedicht het 'heerlijk avondje' vaak extra gezellig. Dus kom op, dit jaar gaat het jou ook lukken!
TIPS
- Begin op tijd! Het kan zijn dat je geen inspiratie hebt en 's nachts in bed schieten je ineens dingen te binnen. Die kun je de volgende dag direct opschrijven. Hoe later je begint, hoe hoger de druk en hoe sneller je in de stress schiet.
- Maak het leuk! Zet een lekker (Sinterklaas)muziekje op, eet een paar pepernoten of een stuk van je chocoladeletter en laat die creativiteit maar stromen!
- Verdiep je eerst in de persoon voor wie het gedicht is. Waar houdt hij/zij van, waar kent men hem/haar van, weet je een grappig voorval? Kortom, bedenk waar je over gaat schrijven.
- Rijm op papier. Pak een kladblok, schrijf, kras en verbeter. Als je een mooi handschrift hebt, schrijf je je gedicht daarna over op een mooi papier of kun je het typen en uitprinten. Ook op de computer staan tegenwoordig lettertypes met mooie schrijfletters.
- Beginnen bij het begin? Dat hoeft helemaal niet! Schrijf eerst wat losse zinnen op en probeer daar rijmwoorden bij te bedenken. Maak zo bundels van steeds 2 zinnen. Als je er een paar op papier hebt, ga je schuiven en maak je er gemakkelijk een samenhangend geheel van.
- Schrijf het alfabet op papier en loop elke letter af. Dus moet het rijmen op 'cadeau'? Als je het alfabet afloopt, vind je al snel 'bravo', 'bureau', 'hallo', 'merlot', 'niveau', etc.
- Kun je geen rijmwoord vinden? Ga dan na of het woord een synoniem heeft waarop je makkelijker kunt rijmen. Het woord 'prettig' is bijna hetzelfde als 'fijn' en dat laatste rijmt toch een stuk makkelijker!
- Wie zegt dat je gedicht in het Nederlands moet rijmen? Gooi er gewoon een Engels, Duits of Frans woord tussendoor dat wél rijmt.
- Gebruik ook gerust plaats-, persoons- en merknamen om mee te rijmen. 'Joost' rijmt op 'proost' en 'Twente' rijmt op 'rente'. En 'De Graafschap' rijmt op 'blijdschap'.
- Lukt het nog steeds niet? Internet is nu je grootste vriend! Zo zijn er websites waar je rijmwoorden kunt zoeken, zoals deze en deze.
- Wijk eens af van het standaard gedicht (rijmschema aabb) waarbij je steeds paren maakt van twee zinnen. Vaak is een gebroken rijm (abcb) veel eenvoudiger. En wil je echt indruk maken? Maak dan gebruik van omarmend rijm (abba) en gekruist rijm (abab).
- Bak je er, ondanks onze tips, nog steeds niks van? Niet verder vertellen, maar een gedicht kun je ook kant-en-klaar kopen. Kijk maar op deze website. Maar ja, of het echt leuk is om de sier te maken met andermans gedicht... niet echt, toch?
En bedenk goed: een grappig gedicht waarmee je de lachers op je hand krijgt, is op Sinterklaasavond vaak net zo leuk als een gedicht die straalt in zijn klassieke schoonheid. Iedereen kent wel die oom die zelf rijmwoorden bedenkt of een zin zo gek laat lopen dat het toch nog rijmt. Dikke pret en slappe lach gegarandeerd!
1 Reactie
Dick van Mossel
Hallo, problemen met rijmen. Ik kan u helpen. Kom op mijn website www.denk-en-schrijf.nl