Zo veel Nederlanders wonen in een beschimmeld huis
0Ruim 1 op de 5 Nederlanders heeft nog steeds met enige regelmaat schimmel in huis. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van HG. Iets meer dan 22% gaf aan regelmatig met schimmel te maken te hebben. Ruim 5% heeft zelfs vaak tot heel vaak last van schimmel. Met de inval van de herfst kan dit snel voor ongezonde situaties zorgen. Zeker nu meer mensen proberen te bezuinigen op energiekosten door de verwarming zo laag mogelijk te zetten en deuren en ramen gesloten te houden, wat de ideale omstandigheden vormt voor schimmelvorming.
Schimmelvorming in huis kan leiden tot klachten zoals hoesten, keelpijn en benauwdheid, met name bij kinderen, ouderen en mensen met astma en andere luchtwegklachten. Bregtje van Aalten, Marketingdirecteur van HG International, zegt: 'Schimmel in huis is niet alleen ontsierend, maar kan tot ongezonde situaties leiden. Dit zien we bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk veel. Daar zijn sommige huizen bijna onbewoonbaar door schimmel. Dat valt in Nederland gelukkig nog mee, maar ook hier merken we door de vragen die we van consumenten krijgen, dat er meer aandacht voor is.
Huurhuizen en oudere huizen hebben vaker last van schimmel
In 2019 is een groot onderzoek geweest naar schimmel in huis door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hieruit bleek dat vooral oudere huurhuizen veel last van schimmel hebben. Bijna vijf jaar later is hier niet veel aan veranderd. Opnieuw blijken huurwoningen en oudere woningen meer schimmel te hebben. Zowel mensen met een huis in de sociale huur als de vrije sectorhuur hebben bijna twee keer zoveel last van schimmel dan mensen in een koophuis, respectievelijk 31% tegen 17,5%. Logischerwijs hebben ook oudere huizen meer last van schimmel. Bij huizen van vóór 1946 is dit 36%. In de bouwperioden daarna tot begin jaren 80 schommelt het aantal huizen waar regelmatig schimmel is tussen de 29% en 22%. Pas na huizen vanaf 1983 daalt dit naar 14%.
Waarom moeten we nu meer aandacht besteden aan schimmel?
De cijfers wijzen erop dat het probleem van schimmelvorming niet veel verbeterd is ten opzichte van vier jaar geleden en zelfs iets erger is geworden. Maar het lijkt erop dat dit in de toekomst nog erger wordt. Van Aalten zegt: 'We zien nu al uit onderzoek dat meer mensen bezig zijn met schimmel in huis. En we vermoeden dat dit nog zal toenemen. De stijgende energiekosten lijken hier debet aan te zijn.' John Zentveld, Senior Product Specialist bij HG, legt uit: 'Veel mensen ventileren nu minder om stookkosten tegen te gaan. Echter, als je niet ventileert, zorgt dit voor een binnenklimaat waar makkelijker schimmel ontstaat, zelfs op plekken waar het minder snel voorkomt. Normaal gesproken zijn badkamers, keukens, garages,kelders en zolders de plekken waar schimmel zich vormt doordat het daar vochtiger en kouder is. Als je niet ventileert, creëer je ook in andere ruimtes vergelijkbare omstandigheden.’
Wat te doen tegen schimmel in huis?
Zentveld: 'Goede ventilatie en regelmatig luchten is verreweg het meest effectief tegen schimmelvorming. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het ook hoge stookkosten voorkomt. Frisse lucht warmt sneller op dan bedompte lucht. Daarom blijft het belangrijk om minimaal een kwartier tot een half uur te luchten, ook in de herfst en de winter. Daarnaast kun je natuurlijk bestaande schimmelplekken verwijderen met één van onze schimmelreinigers. Ook geven we handige tips tegen schimmel. Heb je echter last van structurele schimmelvorming? Dan is er vaak een onderliggend vochtprobleem waar een deskundige voor moet worden ingeschakeld.
0 Reacties