Rolschaatsen in het Openluchtmuseum

Rolschaatsen in het Openluchtmuseum

0

Rolschaatsen; van vermaak van de hogere klassen tot volkssport

De nieuwe Winter in het Nederlands Openluchtmuseum: nostalgische Winterkermis met authentieke rolschaatsbaan

De winter vier je samen

Van zaterdag 2 december 2023 tot en met zondag 14 januari 2024 staat op het Entreeplein een heuse Winterkermis met allerlei nostalgische attracties en met als sportieve hart een authentieke overdekte rolschaatsbaan. Onze prachtige Amsterdamse Westerstraat biedt de perfecte achtergrond voor deze speciale Winter in het Openluchtmuseum.
Directeur van het Openluchtmuseum Teus Eenkhoorn: “Een mooier alternatief voor onze populaire ijsbaan is niet denkbaar. De Nederlandse rolschaatscultuur gaat terug tot de negentiende eeuw. In de eerste decennia van de twintigste eeuw waren er meerdere zachte winters waarbij niet geschaatst kon worden. Rolschaatsbanen boden een uitkomst. Met deze rolschaatsbaan en de nostalgische Winterkermis op het Entreeplein gecombineerd met de reguliere winteractiviteiten door het museumpark bieden wij onze bezoeker een fantastische winterbeleving.”
Naast de Winterkermis op het Entreeplein is er verspreid over het museumpark van alles te beleven, voor jong & oud. Denk aan ambachtsdemonstraties, een lichtjesfeest, een Wintermarkt op het Zaanse Plein en een alternatieve Elfstedentocht. In de Ambachtenwerkplaats kun je zelf aan de slag en ook de Canon van Nederland is geopend, waar tot en met zondag 14 januari 2024 de tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider te zien is.


Rolschaatsen en rolschaatsbanen in Nederland; van vermaak voor de hogere klassen tot volkssport
De eerste gedocumenteerde rolschaatsrit vond plaats in de jaren 1770 in Londen, door de Waal Jean (John) Joseph Merlin, uitvinder van de rolschaats. De eerste rolschaatsrit -voor zover bekend- in Nederland vond plaats in 1790 tussen Den Haag en Scheveningen waar een Zwitserse rolschaatser door duizenden toeschouwers werd aangemoedigd. In 1876 wordt de ‘eerste Hollandsche skating rink’ geopend in Rotterdam en in hetzelfde jaar volgde Amsterdam met een ‘skating rink’ in het Paleis voor Volksvlijt. In de jaren erna volgden onder meer Leeuwarden, Den Haag en Zandvoort waar bij die laatste de rolschaatsbaan onderdeel vormde van een kermisachtige setting met onder andere een schiettent en een toneel. Waar het rolschaatsen en zeker het indoor rolschaatsen in de 19de eeuw nog een bezigheid was voor de hogere sociale klasse – er moesten rolschaatsen worden gekocht of gehuurd, er moest toegang betaald worden of men moest lid zijn van een club of vereniging waarbij niet iedereen lid kon of mocht worden- in de loop van de 20ste eeuw is rolschaatsen meer en meer uitgegroeid tot een volkssport. De rolschaatsbaan die op het Entreeplein zal staan is een authentieke rolschaatsbaan, compleet met spiegelwanden en houten vloer waarop naar hartenlust gerolschaatst kan worden.
Rolschaatsten worden uitgeleend, dat is inbegrepen in de entreeprijs.

Winterkermis
Om de rolschaatsbaan komen diverse nostalgische attracties te staan; onder andere een Grand Carrousel uit 1890, een rupsbaan uit 1930, een zweefmolen uit 1920, een kinderreuzenrad uit 1950, een vlooiencircus uit 1922 en een paardenderby uit 1970.

Foto: Het interieur van de rolschaatsbaan met spiegelwanden die op het Entreeplein zal verrijzen.

Plaats een reactie

0 Reacties