Het is heerlijk in Hellendoorn
Pracht van de Streek 27 april 2024 0In Hellendoorn wonen de gelukkigste mensen van Nederland, blijkt uit CBS cijfers. Burgemeester Jorrit Eijbersen prijst in diverse media het naoberschap in zijn gemeente. “Mensen spreken elkaar aan en kijken naar elkaar om. Dat is een belangrijke voorwaarde om je prettig en veilig te voelen.” Daarnaast heeft Hellendoorn natuurlijk heel veel natuurschoon met de Sallandse Heuvelrug en het Wierdense Veld. Het dorp heeft al jaren een eigen pretpark en de agenda met evenementen puilt elke zomer uit.
Hellendoorn is een vriendelijk en gewild toeristenplaatsje. Wie op een mooie voorjaarsdag door het dorp wandelt, ziet legio fietsen, veel dagjesmensen en toeristen. Als het zonnetje schijnt, zijn de terrassen goed bezet, bij de winkels is het druk en er hangt een gemoedelijk Twents/Sallands sfeertje. Geen poeha en veel kabaal, maar lekker op adem komen en genieten van de smalle straatjes met her en der nog oude boerderijtjes en de kerk – d’Oalen Griezen – als middelpunt. De omgeving is al evenzeer in trek met haar vele natuur. Daar zitten bijzondere pareltjes tussen.
Zwevende kraanvogels
Hoog boven in de lucht zweven machtige kraanvogels boven het Wierdense Veld tussen Hoge Hexel en Daarle. De vleugels zijn dik twee meter breed uitgespreid met aan het uiteinde de ‘vingers omhoog’. En kijk daar eens, er staat er zomaar eentje op wacht in een weiland. Wat een statig gezicht. De ‘krönnen’ broeden er, na tientallen jaren van afwezigheid. Het maakt dat het 420 ha grote Wierdense Veld volop in trek is bij vogelspotters en natuurliefhebbers. Allemaal willen ze een glimp van deze bijzondere vogels opvangen. Maar dat is niet het enige dat hen trekt. Ze kunnen hier ook genieten van het natte natuurgebied met zeldzaam hoogveen. Er groeit daar lavendelhei en ronde zonnedauw. Bovendien huist er de heikikker en de gladde slang. Recreanten mogen op 30 ha na, het Wierdense Veld niet in. Maar ook op de zandwegen die rondom het natuurgebied liggen, proef je het bijzondere karakter van dit gebied. Bij de Dwarsdijk/Hortmeerweg in de buurt van Daarle mogen natuurliefhebbers wel het natte bos in. Via een uitkijktoren kunnen ze daar ook diep het gebied in kijken. Als je geluk hebt, zie je de schaapskudde die door speciale honden wordt beschermd tegen een eventuele aanval door de wolf.
Korhoender moeilijk
Nog zeldzamer dan de kraanvogels zijn de korhoenders. De korhoenders zijn uitgezet in een veel bekendere natuurparel: de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, precies op de grens van Twente en Salland. In tegenstelling tot het natte, veenachtige Wierdense Veld is het hier vooral droog en zanderig. De kans om een donkere korhoen met zijn bijzonder uitgeklapte staart te zien, is buitengewoon gering. Er zijn er nog maar enkele tientallen. Ze zijn vanuit Zweden ingevoerd om hier de stand overeind te houden. Een moeizaam project, omdat het maar niet lukt om kuikens groot te krijgen. Daarmee dreigt het hoen uit Nederland te verdwijnen, nadat er ooit meer dan 5.000 rondfladderden.
De toren op de Sprengenberg
Het heuvelachtige nationaal park de Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten is elk jaargetijde mooi. Maar liefst zestien heuvels telt deze stuwwal met mooie namen als de Noetselerberg, de Wullenberg of de Sprengenberg. Boven op die laatste berg bij Haarle – hoezo berg, het is slechts een heuveltje van 35 meter hoog – staat de Palthetoren, die uitkijkt over de hei en de bossen. Een markante blikvanger met een klein torentje, dat dienstdoet als sterrenkijker. De toren is begin 1900 gebouwd door de Twentse textielbaron Van Wulfften Palthe. Heel bijzonder om dit typische bouwsel te zien, maar zeker ook de hei en de bossen. In het najaar is het hier dankzij de bloeiende hei helemaal een plaatje. Dat geldt net zo goed voor een heel groot gedeelte van de Heuvelrug. En mocht het ’s winters sneeuwen dan binden sommigen de ski’s onder om er te skiën.
Hei en bossen op de heuvelrug
Er is in dit nationaal park niet alleen hei, maar ook dennenbossen en enkele loofbossen. Merk het verschil tussen de naaldbomen, die ruisen en de loofbomen, die ritselen. Ideaal om te wandelen of te fietsen. Met de auto kan ook. Vanaf de Nijverdalse Berg loopt er een weg dwars door het park naar Holten, waar overdag auto’s mogen rijden. Jammer eigenlijk om in dit schitterende gebied auto’s en motoren toe te laten, maar het is niet anders. Boven op die Nijverdalse Berg staat ook het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, waar volop informatie te krijgen is over het nationaal park en zijn natuur. En voor de liefhebbers van de zon en sterren is er de Publiekssterrenwacht Hellendoorn te bezoeken.
De Regge kronkelt
Aan de voet van de Heuvelrug trekt het regenriviertje de Regge haar spoor. Een prachtig gezicht en ook een genot om langs de natuurlijke oevers te wandelen. Ga bijvoorbeeld naar de brug aan de Reggeweg tussen Hellendoorn en Hulsen. Van daaraf is goed te zien hoe de rivier kronkelt, of zoals dat deftig heet: meandert. Zo was het lange tijd niet: in de vorige eeuw zijn alle bochten rechtgetrokken. Het waterschap heeft de Regge nu weer teruggebracht naar de oude situatie, zodat ze danst als voorheen, dicht Jan Verhoek bij het kunstwerk ‘de schone slaapster’, dat het gekronkel in een roestige ijzeren plaat weergeeft.
Wilt u het artikel helmaal lezen in ons jubileumnummer? Klik hier.
0 Reacties