Scherpenzeel op stand
Pracht van de Streek 30 oktober 2023 0Herfst zet Scherpenzeel in vuur en vlam
Scherpenzeel en omgeving staan in vuur en vlam. De bladeren van de bomen kleuren rood, geel, goudbruin, licht groen, oranje en bruin. Die kleurenpracht in het grote buitengebied dringt door tot midden in het dorp. Daar staat het wit gepleisterde monumentale Huis Scherpenzeel met zijn fraaie bijgebouwen. Landgoed en dorp vloeien hier prachtig in elkaar over.
Het is najaar. Op de grens van Utrecht en Gelderland zijn de bossen in herfstkleuren op z’n mooist. Fiets, wandel of – als het niet anders kan – rijd met de auto eens door de dreven van Scherpenzeel. Kijk niet alleen naar het kleurenspel van het bladerdek, maar richt de blik ook naar beneden. Op de grond poppen de fraaiste paddenstoelen op in allerlei vormen en kleuren. Het is één en al herfstgenot.
Een totaal andere wereld
In het centrum van Scherpenzeel stap je een totaal andere wereld binnen. Wandel bijvoorbeeld eens tegenover de grote kerk, het Park Huis Scherpenzeel binnen met zijn historische gebouwen. Wat een cadeautje voor de liefhebbers van erfgoed, natuur en rust. Alsof de drukke buitenwereld even niet meer bestaat.
Het 40 hectare grote park is het hart van een 1.000 hectare groot landgoed. Hier staat het romantische witgepleisterde ‘Huis Scherpenzeel’. Het is op de fundamenten van een middeleeuwse woontoren gebouwd. In het huis bevinden zich nog elementen van de oude toren. Het koetshuis, het poorthuis en de iets verderop half aan het oog onttrokken boerderij, maken samen met de vijver en het parkbos het plaatje compleet.
Terug in de staat van 1860
In stapjes brachten Stichting Landgoed Scherpenzeel (de eigenaren van het landgoed) en Geldersch Landschap & Kasteelen ieder hun deel van het sleets geraakte park terug in de staat van rond 1860. Toen vormde tuinarchitect Samuel van Lunteren het strakke rechtlijnige Franse geheel om in een romantisch park in Engelse stijl. Het heeft gelijkenis met het Amsterdamse Vondelpark, dat uit dezelfde romantische periode stamt. Vooral de slingerende wandelpaden in het weelderige groen vallen op. Na iedere bocht is er een heel verrassend ander kijkje. In het spoor van de vroegere bewoners kunnen wandelaars tot aan de twee kilometer verderop gelegen Lunterse Beek lopen. Onderweg genietend van het mooie landschap en de natuur. En dan te bedenken dat de gemeente nog niet zo heel lang geleden het onzalige plan had een rondweg dwars door dit gebied te leggen. Een zegen, dat dat niet is gebeurd.
Mix van natuur en landbouw
Nieuwsgierig geworden, maar geen abonnee? Klik hier en word abonnee.
0 Reacties