Vol is vol
Columns 8 juni 2013 1Het lijkt de Serengeti wel achter de boerderij! Naast koeien, paarden en schapen telde ik onlangs twaalf hazen, vier reeën, twee fazanten, een ‘stekelvarken’ en een buizerd. Het gaat aardig met de natuur in Nederland. Dieren zijn gek op onze rijke landbouwgronden. Er is onlangs zelfs een wolf gezien aan de grens, vlakbij Emmen.
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders het leuk vinden, als de wolf terugkomt in ons land. Nou vinden Nederlanders van alles leuk, totdat ze er last van krijgen. Een steenmarter die autokabels doorknaagt, een everzwijn dat de tuin omwroet, een hert op de motorkap en ganzen in de motor van het vliegtuig. Dat vinden we niet goed. Wij mensen moeten met elkaar en al die dieren samenleven op weinig ruimte. Wat moet je met dieren die opdringerig worden? Het afschieten van dieren is impopulair; jagers hebben de publieke opinie tegen zich.
Dieren veroorzaken jaarlijks voor 96 miljoen euro schade in de Nederlandse landbouw. Onbeschermde soorten, zoals kraaien en konijnen, veroorzaken het grootste deel van die schade. Die krijg je als boer niet vergoed. Boer wordt gestalkt door kraaien. Die prikken met hun snavels gaten in het plastic van de maïskuil, waardoor er schimmel in het voer van de koeien komt. Sommige jagers bewaren afgeschoten kraaien in de diepvries. Altijd opletten dat je de gasten geen kraai voorschotelt in plaats van een biefstukje. Als je een perceel ziet vol stokken met dode kraaien eraan: ze zijn misschien net ontdooid.
Boeren kunnen bij schade door beschermde soorten wél een vergoeding krijgen, al is het Faunafonds terughoudend op dit gebied. Je moet eerst zelf van alles ondernemen om beesten te verjagen. Hier volgen de leukste tips van het Faunafonds om je als boer te beschermen tegen overlast van dieren: het plaatsen van flitslampen, knalapparaten, geurgordijnen, het aanbieden van alternatief voedsel, nabootsing van roofvogels en regelmatige verontrusting (verjaging, verstoring). Dat lijkt mij wel een leuk taakje. Boer heeft het druk met andere dingen. Ik kan vast goed roofvogels imiteren. De tafel dekken en een alternatieve maaltijd aanbieden aan een ree lijkt me heel gezellig en regelmatige verontrusting: het is mijn tweede natuur.
Dat de landbouw veel schade lijdt maakt sommige natuurorganisaties weinig uit. De commotie die ontstond over het ecoduct bij Hierden was groot. Agrariërs hadden als eis dat er niet teveel herten aan de andere kant kwamen lopen uit angst voor schade aan de gewassen. Volgens de faunabescherming moeten boeren niet zeuren: meer dan de helft van de edelherten zal worden afgeschoten. Alleen omdat boeren vrezen voor schade aan hun gewassen. De eerste reactie van een normale burger zou zijn: als ze daar bang voor zijn, zetten ze maar een hek om hun gewassen. Dat moet iedereen in dit land, als hij iemand niet in zijn tuin wil hebben. Iedereen, behalve boeren. Die moeten door de overheid worden beschermd tegen iedere vorm van overlast en jagers zijn maar al te graag bereid het afschieten van edelherten voor hun rekening te nemen.
Ik begrijp best dat je dieren leuk vindt, maar zo’n opmerking is wel erg kort door de bocht Boeren kúnnen die schade helemaal niet betalen. Bovendien koop je niet zomaar een berg gras bij de supermarkt. Stel dat boeren hekken van twee meter hoog om hun percelen plaatsen (zo hoog springt een hert), dan wordt Nederland één grote dierentuin. Boeren zitten in de hokken, de dieren kijken toe. Ik ben benieuwd wat een normale burger daarvan vindt.
1 Reactie
1
1